Tichý odchod vousatého pána. Schulz dnes oficiálně skončil ve vedení SPD, původně chtěl odejít v březnu

ČTK, raz

Martin Schulz dnes skončil v čele německé sociální demokracie (SPD). Dvaašedesátiletý politik, který chtěl tento post původně opustit začátkem března, to řekl na tiskové konferenci v Berlíně. Do funkce navrhl šéfku poslanců SPD Andreu Nahlesovou, kterou podpořilo i vedení strany. Sedmačtyřicetiletou dlouholetou sociální demokratku, jejíž nominace se neobešla bez kontroverzí, by měl do čela strany zvolit mimořádný dubnový sjezd.

„Odcházím z tohoto úřadu bez hořkosti a zášti,“ nechal se slyšet Schulz, který stranu vedl necelý rok. „SPD potřebuje osobní a programovou obnovu,“ vyjádřil také své přesvědčení.

Bývalý šéf Evropského parlamentu se rozhodl rezignovat začátkem února po skončení koaličních rozhovorů s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Původně chtěl odejít po ukončení sociálnědemokratického referenda o koaliční smlouvě, jehož výsledky mají být známy 4. března, nakonec ale svůj krok uspíšil. Věří, že se nyní jeho spolustraníci zaměří spíše než na personální debaty právě na koaliční smlouvu.

sinfin.digital