Orbán přitvrzuje vůči neziskovkám řešícím migraci. Nový zákon je vydá na milost vnitru a může je zlikvidovat

ČTK

sto

Vláda v Maďarsku poslala do parlamentu návrh zákona, který ministrovi vnitra umožní zakázat nevládní organizace podporující migraci s odůvodněním, že představují ohrožení národní bezpečnosti. Klíčová součást protiimigrační kampaně premiéra Viktora Orbána také počítá s pětadvacetiprocentním zdaněním zahraničních darů nevládním organizacím, které podporují migraci. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International návrh odsoudila jako existenční hrozbu pro nevládní organizace a neopodstatněný útok na občanskou společnost.

Zákon, předložený zákonodárcům v úterý večer, je klíčovou součástí protiimigrační kampaně vlády premiéra Viktora Orbána zaměřené proti sedmaosmdesátiletému americkému finančníkovi a filantropovi maďarského původu Georgeovi Sorosovi, snažícímu se posilovat liberální hodnoty a otevřené hranice ve východní Evropě, poznamenala agentura Reuters. Zároveň dodala, že Maďarsko a Polsko vedou nacionalistické vlády, které se dostaly do konfliktu s vedením Evropské unie v Bruselu kvůli autoritářskému směřování, odchylujícímu se od evropských norem demokracie a právního státu.

Ale Orbanovo poselství, které hlásá konzervativní křesťanské názory a odmítá multikulturalismus, má příznivou odezvu u voličů. Očekává se, že Orbánova strana Fidesz si v parlamentních volbách plánovaných na 8. dubna zajistí třetí období u moci.

sinfin.digital