ANALÝZA: Konec bláznění kvůli terorismu. USA chtějí být velmoc, soupeři jsou Čína a Rusko

Ondřej Fér

Odklon od protiteroristických operací ke strategickému soupeření s největšími mocenskými rivaly, tedy Čínou a Ruskem. To je hlavní poselství Národní obranné strategie Spojených států amerických (National Defense Strategy, NDS). Jejím duchovním otcem je ministr obrany James Mattis a jasně odráží fakt, že v čele klíčového úřadu americké administrativy stanul voják, nikoliv diplomat.

Jamesi Mattisovi se říká „Vzteklý pes.” Pokud se takto někomu říká i v pověstně agresivním prostředí námořní pěchoty, z níž Mattis vzešel, už to o něčem významném svědčí. Například o tom, že nositel takovéto přezdívky prostě ví, kde je nepřítel. Nutno poznamenat, že Mattis při přípravě NDS prokázal víc strategického bystrozraku, než celá jedna generace diplomatů z Washingtonu.

Mattis už v preambuli strategie nechal popsat, jak se dřívější americké administrativy doslova zbláznily do boje proti terorismu a úplně ustoupily z tradiční doktríny strategické přítomnosti vojenských sil na celém světě. „Vedení boje proti rovnocennému protivníkovi ustoupilo do pozadí. Této nepozornosti využily Čína a Rusko. Obě země posledních patnáct let budovaly své ozbrojené síly s jediným cílem, a to oslabit velmocenskou pozici Spojených států,” říká NDS.

Americká vláda má už zase peníze. Kongres schválil masivní navýšení výdajů, polepší si hlavně armáda

sinfin.digital