Brazilský prezident udělal bezprecedentní krok. Do Rio de Janeira posílá armádu, aby vymýtila zločin

ČTK

luš

Bezpečnost v brazilském státě Rio de Janeiro by měla dostat pod své velení federální armáda. Rozhodl o tom v noci na dnešek brazilský prezident Michel Temer na jednání s několika ministry své vlády a s guvernérem státu Rio de Janeiro Luizem Fernandem Pezaem. Právě ten žádal o pomoc se zvládáním kriminality v tomto třetím nejlidnatějším brazilském státě. Podle Temera je nyní Rio takřka pod kontrolou organizovaného zločinu. Prezidentský dekret o nasazení armády musí ještě schválit parlament, který by o něm měl podle brazilského deníku O Globo hlasovat příští týden.

Dekret, jenž má být podle brazilského tisku zveřejněn dnes, předpokládá, že by velení nad policií ve státě Rio de Janeiro převzal generál Walter Braga Netto. Ten stojí v čele východního velitelství federální armády a už v roce 2016 měl na starost bezpečnost olympijský her v Riu de Janeiro.

Podle argentinského deníku La Nación jde o bezprecedentní krok. Brazilská federální armáda v minulosti zasahovala v různých státech této jihoamerické země, včetně Ria de Janeiro, ale vždy šlo o speciální operace na pomoc místním úřadům k zajištění pořádku. Nyní poprvé má převzít federální armáda velení plošně v celém státě, píše La Nación. Podle něj by tento krok měl trvat asi do konce letošního roku, i když podrobnosti dekretu nejsou ještě veřejně známy.

sinfin.digital