Jak se bránit před střelci ve školách: Američané pořizují dětem neprůstřelné batohy

Info.cz, bel

Penál, učebnice a svačina. Na první pohled obyčejná školní brašna, která ale umí ještě něco – chránit děti před kulkami střelců na školách. Američané tím reagují na nové nebezpečí, s nímž musí jejich potomci počítat. Zboží se dá sehnat na internetu a podle firem, které ho vyrábějí, je o ně v USA mezi rodiči velký zájem. Jejich prodej stoupl po středečním masakru na střední škole na Floridě, při kterém střelec zabil 17 lidí. 

„Dokážu si představit, že při vysvětlování použiju nějakého superhrdinu, jako je Kapitán Amerika. Můj syn ho miluje,“ říká matka čtyřletého chlapce a zároveň učitelka na základní škole Sarah Pampillonia. Koupit neprůstřelný batoh se rozhodla poté, co Spojené státy ve středu šokovala zpráva o střelbě na střední škole v Parklandu na Floride. Devatenáctiletý Nikolas Cruz při útoku zabil 17 lidí.

„Z našeho rozhovoru asi vynechám slovo zbraň a řeknu jen, že jde o kouzelný batoh, který slouží jako štít pro superhrdinu. A také to, že pokud se syn bude chtít schovat před zlými lidmi, takže k tomu může využít právě tento batoh,“ pokračuje Pampillonia.

Neprůstřelných tašek a batohů, které mají bezpečnostní certifikát, se už nyní dá na internetu pořídit nespočet. Vyrábí je několik výrobců, například Guard Dog Security, a dají se sehnat v několika barvách od růžové po šedou. Jejich cena se pohybuje kolem 200 dolarů (v přepočtu asi 4000 korun). Jiné firmy je nabízejí i za dvojnásobek, avšak podle Joea Currana, ředitelé jedné z nich, ani vysoká cena neodradila rodiče od jejich zakoupení.

sinfin.digital