Utkinovi hoši zasahují. Žoldnéřský vůdce vybudoval soukromou armádu s tanky, řídí ji zákony krve a mlčení

Ondřej Fér

Na výsledky první pomyslné pětiletky firmy Wagner Group si její zakladatel, plukovník Dmitrij Utkin nemůže stěžovat. Společnost, která se specializuje na dodávky žoldáků i se špičkovým vybavením, šlape jako hodinky. Aktuálně wagnerovci bojují na Ukrajině, v Sudánu a v Sýrii. Někdejší příslušník pověstného „Specnazu“, zvláštních jednotek ruského GRU, se stal špičkovým manažerem zcela specifického typu.

Utkinova Wagner Group má v současnosti na nejméně třech bojištích jednotky tisíc „zaměstnanců.” Ve skutečnosti jde o pravidelnou soukromou armádu. Ruský zákonodárný sbor se kvůli Wagner Group dokonce začal zabývat změnou legislativy. Chystaný zákon má „regulovat fungování podobných spolků, má jim mimo jiné zakázat nákup či skladování zbraní hromadného ničení.” To ale v žádném případě neznamená, že by Kreml nějak toužil po tom činnost Wagner Group zastavit. Naopak. Pokud Dmitrij Utkin nebude mít atomovou zbraň, ať si válčí, vzkazují v podstatě ruští zákonodárci.

Existence soukromých armád je v Rusku veřejným tajemstvím, přestože zákon účast v podobných organizacích nepřipouští. Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy je Kreml toleruje s tím, že podobné skupiny existují i v USA a v Evropě. První nestátní organizovaná vojenská skupina vznikla v Rusku podle tamních médií už před lety pod názvem Slovanský sbor - a u jeho zrodu stál právě Dmitrij Utkin. Jejich personální jádro vytvořily zhruba čtyři stovky veteránů válek proti čečenským separatistům a bývalí příslušníci bojových složek ministerstva obrany a vnitra.

To bylo v roce 2014. Od té doby ale Utkin i jeho jednotky prošli pozoruhodným vývojem.

Školačka Linda, která utekla k Islámskému státu, těsně unikla oprátce. Víme, jak dopadla u soudu

sinfin.digital