Kreml věděl o připravovaném útoku ruských žoldáků na Američany v Sýrii

Marek Hudema

Útok na americké vojáky v Sýrii zorganizoval ruský oligarcha blízký ruskému prezidentu Vladimíru Putinovi, napsal americký list Washington Post. O jeho přípravě věděla údajně Moskva stejně jako syrský prezident Asad. Cílem zřejmě bylo vytlačit Američany a získat přístup k ropným polím ve východní Sýrii.

My za to nemůžeme, tvrdila Moskva, když američtí vojáci na začátku února odrazili útok vládních ozbrojenců na svá postavení u města Dajr az-Zaur ve východní Sýrii. Pak se ukázalo, že útočníky byli občané Ruska a bývalého Sovětského svazu a desítky z nich zahynuli. Kreml prohlásil, že šlo o soukromou inciativu těchto lidí a že s tím nemá nic společného. Zprávy a odposlechy telefonických hovorů, které získal americký list Washington Post ukazují, že vše bylo jinak. Akce, která zvýšila napětí mezi Moskvou a Washingtonem a vyvolala obavy, že se obě velmoci mohou zaplést do vzájemných srážek v Sýrii, byla plánována dlouho dopředu a Moskva o ní věděla. Washington o tom ví, ale zřejmě nechce ještě více zvyšovat napětí mezi oběma velmocemi.

Za vším stojí ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, která má těsné vztahy s Vladimirem Putinem a je někdy v tisku označován jako „Putinův muž na špinavou práci.“ Bývalý zloděj a podvodník a později vedoucí restaurace zbohatl v pohostinství a stavebnictví, byl dodavatelem ruské armády, podniká i v mnoha dalších odvětvích a zřejmě vlastní i média. Podle amerických vyšetřovatelů měl financovat a řídit ovlivňovaní tamních prezidentských voleb. V Sýrii Prigožin podniká prostřednictvím společnosti Evro Polis a podle Washington Post, který se odvolává na ruský zpravodajský server Fontanka, tam uzavřel v roce 2016 výborný obchod: syrská vláda mu slíbila, že bude mít 25 procentní podíl na ropných a plynových polích, které v té době ovládala v zemi teroristická organizace Islámský stát.

sinfin.digital