Utrpení ve východní Ghútě: Klid zbraní ani evakuace se nekoná. Rezoluce o příměří v Sýrii byla odložena

ČTK

raz

Rada bezpečnosti OSN se ani v pátek nedokázala dohodnout na rezoluci požadující třicetidenní příměří v Sýrii. Klid zbraní má umožnit dodávky pomoci a evakuaci zraněných. Pozornost se soustřeďuje na oblast východní Ghúta u Damašku, ovládanou povstalci včetně islamistických milicí, kterou od neděle intenzivně bombardují síly syrského prezidenta Bašára Asada. Západní diplomaté obviňují Rusko, které je Asadovým spojencem, že schválení rezoluce úmyslně zdržuje, napsal zpravodajský server BBC News.

Rada bezpečnosti OSN by měla hlasovat o rezoluci dnes v 18:00 SEČ. Hlasování bylo od čtvrtka několikrát odloženo, protože Rusko, které má v Radě bezpečnosti právo veta, požadovalo změny návrhu rezoluce. Poukazovalo mimo jiné na to, že třicetidenní příměří je nerealistické, a požadovalo „záruky“ respektování klidu zbraní ze strany povstaleckých skupin.

Diplomaté citovaní agenturou Reuters v pátek večer uvedli, že nyní je RB OSN již velmi blízko dohodě. Poslední diskuze se vedou kolem časového plánu pro příměří. Návrh rezoluce předložený Kuvajtem a Švédskem vyzývá k příměří, jež má vejít v platnost 72 hodin po schválení dokumentu. Během dalších 48 hodin mají být zahájeny evakuace zraněných a dodávky pomoci.

ANALÝZA: Krvavý syrský únor. U Damašku umírají stovky lidí, na severu si jdou po krku velmoci

sinfin.digital