Nejen v Česku přituhne. Na západní Evropu míří mrazivá vlna z Ruska

ČTK

raz

Západní Evropa se připravuje na příchod mrazivého počasí z Ruska. Británii podle místních meteorologů čeká nejmrazivější únorový týden za posledních pět let a pro většinu území platí varování před přívaly sněhu. Ve Francii platí od pondělí výstraha před mrazy pro 34 departementů. Francouzská meteorologická služba uvedla, že mráz souvisí s mocnou tlakovou výší, která se táhne od Ruska k Atlantiku.

Britský informační server Sky News napsal, že mrazivé počasí by mohlo způsobit potíže v dopravě a přerušení dodávek elektřiny. Teploty mají klesnout až na minus 15 stupňů Celsia. Na východě Spojeného království má do středy napadnout až 20 centimetrů sněhu. „Jaro se o několik týdnů odkládá,“ uvedli už v pátek britští meteorologové s tím, že chlad potrvá nejspíš do půlky března.

Jejich francouzští kolegové tvrdí, že teploty v zemi budou o osm až deset stupňů Celsia nižší, než je pro toto roční období obvyklé. Úřady aktivovaly takzvaný „plán pro velkou zimu“, v jehož rámci bude k dispozici 3132 míst pro bezdomovce navíc, z toho 1751 v Paříži. Ministerstvo vnitra vyzvalo obyvatele, aby se před mrazem chránilo a omezilo přesuny.Pokles teplot v uplynulých dnech si ve Francii vyžádal už čtyři mrtvé, z toho tři bezdomovce. Sníh má ve Francii poprvé od roku 2010 napadnout i na Azurovém pobřeží.

sinfin.digital