Trpký konec nevěst džihádu: Irák odsoudil k smrti 16 tureckých žen kvůli napojení na IS

ČTK

raz

Soud v Bagdádu dnes odsoudil k smrti 16 tureckých žen kvůli jejich příslušnosti k organizaci Islámský stát (IS). Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčího soudu. Podle agentury AFP dostalo trest smrti 15 žen a další byla odsouzena k doživotnímu vězení. Podle mluvčího soudu mají ještě ženy možnost odvolání.

„Trestní soud vydal verdikt poté, co bylo prokázáno, že ženy patřily k teroristické organizaci IS, a poté, co se přiznaly k tomu, že se provdaly za členy IS, nebo těmto členům poskytovaly logistickou podporu či jim pomáhaly provádět teroristické útoky,“ prohlásil podle agentury Reuters soudce Abdas Sattár.

V Iráku bylo v poslední době obviněno z kontaktů s IS a souzeno na tomto základě několik příslušníků cizích států. V procesu, který organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) kritizovala jako „nespravedlivý“, byly například k hrdelnímu trestu odsouzeny Němka a turecká občanka. Francouzka unikla vězení díky tomu, že vynesený trest pokryla její zadržovací vazba. Nyní tato žena čeká na vyhoštění.

sinfin.digital