Putinovu africkou invazi řídí bezcitný žoldnéř a pasák nezletilých

Ondřej Fér

Emisaři skupiny Wagner, soukromé armády Dmitrije Utkina, která válčí za ruské zájmy, brázdí Afriku. V Sýrii bojují stovky jejích žoldnéřů, teď se chapadla „wagnerovců” natahují do Súdánu a nově také do Středoafrické republiky.

Říká se, že kam čert nemůže, tam nastrčí babu. Analogicky by se poslední dobou dalo říct, že kam nemůže Putin, tam pošle svoje žoldáky. Novinkou ale je, že kromě osvědčeného bezcitného krále žoldnéřů Utkina v expanzi na černý kontinent hraje stále významnější úlohu Jevgenij Prigožin. Muž, který se k Putinovu dvoru dostal oklikou přes vězení, kde seděl třeba za organizování prostituce nezletilých. Hlavním povoláním je Prigožin... Putinův kuchař

Na začátku ledna se potvrdilo to, co se v mezinárodní zpravodajské komunitě tušilo delší dobu. Blíže nezjištěný počet zaměstnanců agentury Wagner Group, soukromé armády někdejšího ruského elitního vojáka Dmitrije Utkina, se přesunul ze Sýrie do Súdánu. Jak v půlce února konstatoval analytik Pavel Bajev ve sborníku Jamestown Foundation, Rusko se vrací do mocenských zón, které kvůli rozkladu Sovětského svazu v roce 1991 vyklidilo.

„Kreml v mezidobí od devadesátých let minulého století ztratil mnoho ze svého geopolitického vlivu, teď si ho bere zpátky,” konstatuje čerstvá zpráva Stratforu. „Saharská Afrika představuje optimální možnost k rozšíření globálního vlivu.”

Omar a Vladimir jsou kamarádi do deště

V tomto kontextu je třeba vnímat příjezd emisarů Wagner Group, paramilitárních jednotek, které vede Dmitrij Utkin, do súdánského Chartúmu, nikoliv jako ojedinělou událost, ale jako jeden z na sebe navazujících kroků směřujících k vytvoření ruské vlivové a mocenské zóny v subsaharské Africe. Nelze si představit, že by Utkin takovou akci podnikal na vlastní pěst. „Africký perimetr” nese všechny známky toho, že v Kremlu už padlo rozhodnutí navázat na sovětskou tradici. Chruščov a Brežněv podporovali „vývoz komunismu” do zemí třetího světa, Putin podobně vyváží ruskou imperiální tradici a choutky, které jsou v mentalitě kremelských vládců přítomné od časů Petra Velikého. Ten snil o ruských vojácích, kteří si z holínek smývají prach ve vlnách Indického oceánu - a tento sen se přenáší na všechny jeho dědice jako jakási expanzivní DNA.

Utkinovi hoši zasahují. Žoldnéřský vůdce vybudoval soukromou armádu s tanky, řídí ji zákony krve a mlčení

sinfin.digital