Slovenská policie stále neřekla čas Kuciakovy smrti. Měli ho určit hned, diví se soudní lékař

adk

Způsob vyšetřování vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové budí pochybnosti. Policie například dodnes neupřesnila čas smrti dvojice. Podle zkušeného soudního lékaře Petera Kováče ho přitom měla určit už při obhlídce. Pochyby zní i ze zahraničí. Rakouský novinářský klub (ÖJC) tvrdí, že vláda premiéra Roberta Fica osoby v pozadí dvojí vraždy kryje.

Nejasností si všímá například slovenský soudní lékař Peter Kováč. Ten se v rozhovoru pro Denník N podivil, že policie stále neuvedla čas úmrtí dvojice. Policejní prezident v pondělí pouze oznámil, že se vražda stala mezi čtvrtkem a nedělí. Bližší čas podle něj určí až pitva. Dodnes přitom dobu smrti neupřesnil.

„Čas smrti měl lékař určit už při obhlídce. Pitva se v takovém případě provádí bezodkladně,“ komentoval Kováč, podle nějž mohlo policistům ztížit práci, že tělo nalezli až v neděli. „Čím později od času vraždy tělo najdete, tím těžší je určit čas smrti,“ praví muž s dvacetiletou praxí, jehož služby využívá policie v Bratislavském kraji.

Verzí, kdy mohla dvojice zemřít, je přitom i po takřka týdenním vyšetřování hned několik. Generální prokurátor Jaromír Čižnár v pondělí prohlásil, že Kuciak s partnerkou byli zavražděni ve čtvrtek. Podle matky Kušnírové k tomu ale mohlo dojít už ve středu večer. Vychází z komunikace s dcerou, která v ten čas přestala reagovat na telefonáty. Gašpar později tvrdil, že smrt nastala až v pátek.

Na památku zavražděného Kuciaka se v Bratislavě sešlo přes 20 tisíc lidí. Část pak protestovala proti Ficovi před vládou

sinfin.digital