Trump se sešel s izraelským premiérem. Přislíbil účast při otevření ambasády USA v Jeruzalémě

ČTK

luš

Americký prezident Donald Trump dnes v rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem nevyloučil, že se osobně zúčastní otevření velvyslanectví USA v Jeruzalémě. Inaugurace se uskuteční v květnu, kdy bude Izrael slavit 70. výročí svého vzniku.

Trump v prosinci uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele, což Netanjahu komentoval slovy, že ostatní o tom jen mluvili, Trump jednal. Americký prezident také řekl, že USA připravují přesun velvyslanectví z Tel Avivu a nové sídlo ambasády s rozumným rozpočtem a „velmi rychle“.

Netanjahu v úvodním rozhovoru před novináři řekl, že Izraelci nezapomínají, a Trumpovo rozhodnutí o velvyslanectví přirovnal k činu perského krále Kýra, který před 2500 lety umožnil Židům vrátit se z babylonského zajetí.

Trump, který manžele Netanjahuovi v přítomnosti své choti Melanie přivítal před Bílým domem, hodnotil izraelsko-americké vztahy jako mimořádně dobré. Jak upozornila izraelská média, dnešní schůzka je pátým setkáním obou politiků za minulý rok. „Pro mne je Izrael velmi mimořádný, mimořádná země, mimořádný národ,“ řekl Trump.

Očekává se, že oba státníci budou hovořit především o Íránu, což Netanjahu už v úvodním prohlášení potvrdil, dále o izraelsko-palestinských mírových rozhovorech, přesunu velvyslanectví a rovněž o židovských osadách, což izraelské sdělovací prostředky označují za jediný temnější bod programu.

sinfin.digital