Posvátné město na Srí Lance sevřelo násilí mezi muslimy a buddhisty. Vláda vyhlásila výjimečný stav

ČTK

lup

Vláda Srí Lanky vyhlásila v zemi na deset dní výjimečný stav. Cílem opatření je zastavit šíření násilných střetů mezi buddhisty a muslimy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vládního mluvčího.

Násilnosti vypukly ve městě Kandy, které leží v centrální části země. Vyvolala je smrt muže z většinového sinhálského etnika, který zemřel po napadení skupinou muslimů. Sinhálci poté v odvetě začali vypalovat domy a obchody příslušníků muslimské menšiny. Úřady již v pondělí v oblasti vyhlásily zákaz vycházení. Vláda tam vyslala vojáky a elitní policisty.

Posvátné město Kandy, kde je podle buddhistické tradice uložen Buddhův zub, jedna z nejcennějších buddhistických relikvií, je častým cílem turistů. Celé město je protkáno sítí buddhistických chrámů a od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO. V současné době na Srí Lance probíhá turistická sezona, která zde začíná v prosinci a končí začátkem dubna.

Podle agentury Reuters napětí mezi muslimy a buddhisty na Srí Lance postupně narůstalo během uplynulého roku. Některé radikální buddhistické skupiny muslimy obviňují, že se snaží obracet lidi na islám a že ničí buddhistické archeologické památky.

Buddhističtí nacionalisté zase protestují proti přítomnosti příslušníků muslimského etnika Rohingů, kteří na Srí Lanku uprchli před pronásledováním z převážně buddhistické Barmy.

sinfin.digital