Fico hraje o všechno, spojit se může také s Kotlebou, varuje novinář Matúš Kostolný

Pokud premiér a předseda Smeru Robert Fico neodstoupí a zároveň se rozhodne rekonstruovat vládu, je dost možné, že tak učiní za podpory nejen Slovenské národní strany, která je už nyní součástí jeho koalice, nýbrž také s podporou fašistických Kotlebovců. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný. „Oni jediní jsou ticho a vyčkávají. A výroky Fica na adresu Sorosa jsou namířený na jejich voliče, což lze číst jako jeden z možných pokusů, jak se udržet u moci za každou cenu,“ vysvětluje Kostolný v exkluzivním rozhovoru o aktuální politické krizi na Slovensku.

Existují nějaká uspokojivá východiska ze současné politické a společenské krize na Slovensku?

Jedna věc je vražda. Vraždu novináře jsme doposud na Slovensku nezažili a já doufám, že se nebude už nikdy opakovat. Vražda novináře kvůli jeho práci. Aspoň policejní prezident tvrdí, že je to nejpravděpodobnější verze příběhu. Nevíme přesně, kdo, jak a proč to udělal, faktem ale je, že poslední materiál, na kterém Ján Kuciak pracoval, byl text o propojení italské mafie, která – zdá se – roky operuje na východním Slovensku, až přímo k lidem z okolí premiéra Roberta Fica.

Minimálně dva lidé z jeho nejbližšího okolí byli v podnikatelském či osobním kontaktu s představiteli této italské mafie. I bez vraždy je toto zjištění natolik skandální, že by se v každé normální zemi měla vláda otřásat. Těch důvodů je ale několik: zjevně zde operuje italská mafie, zjevně o tom roky věděly tajné služby, zjevně o tom věděla policie. Přesto se nic nedělo a ti lidé tady fungovali. A protože se ukazuje, že nás už před pěti italská policie a prokuratura informovala o tom, že jde o lidi napojené na mafii, už teď si dovolím říct, že selhaly bezpečnostní složky státu.

Poslední dny Ficova pobočníka? Kaliňák v pondělí padne a nastoupí „princezna“, píší slovenská média

sinfin.digital