Západ dal Barmě nálepku demokracie, i když ví, že tam žádná není. Nic se nezměnilo, říká disidentka

Marek Hudema

Barma není demokracií a situace je dokonce v některých směrech horší, než byla za vojenské vlády, říká barmská politická aktivistka Wai Wai Nu. V zemi probíhá genocida muslimských Rohingů, k nimž Wai Wai Nu patří. Mírový proces s dalšími národnostmi, které bojovaly proti ústřední vládě, se zhroutil. A odpůrci takzvaně demokratické vlády jsou pronásledováni za její kritiku.

„Svoboda v celé Barmě je ohrožení a není tu demokracie,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Wai Wai Nu. „To Západ nás nazývá demokracií. Západní země, které chtějí dělat byznys s Barmou a vydělat na tom. Dali nám nálepku demokracie a mluví o změnách, přestože se nic nezměnilo a oni to vědí. Navíc se tu masově dějí zvěrstva a podle představitelů OSN má zacházení s Rohingy znaky genocidy. V některých směrech je to horší než za předchozí vojenské vlády,“ stěžuje si Wai Wai Nu, která je v Praze jako host filmového festivalu Jeden svět pořádaného organizací Člověk v tísni.

„Posledních šest měsíců probíhaly tvrdé vojenské operace proti Rohingům. Následkem toho jich uprchlo přes 700 tisíc do zahraničí, další opustili své domovy a zůstávají v Barmě, mnoho lidí bylo zabito,“ popisuje situaci ve své vlasti barmská aktivistka. „Nevím, co je cílem vlády, ale zabíjejí lidi, připravují je o jejich kulturní identitu a vyhrožují jim a kradou či konfiskují jejich majetek. Znásilňují ženy. Zabírají také půdu určenou pro rozvojové projekty.“

Ženy, které se přidaly k IS, jsou nebezpečné a musí být stíhány, říká pro INFO.CZ odbornice z USA

sinfin.digital