Diplomatická hra století. Co čekat od jednání Trumpa se severokorejským diktátorem

Marek Hudema

Severokorejský vůdce Kim Čong-un pozval amerického prezidenta na schůzku k diskusi o jaderných zbraních a zavázal se k denuklearizaci Korejského poloostrova. Americký prezident Donald Trump pozvání přijal a zřejmě se sejde s Kimem v květnu. O výsledcích takového jednání se ale už teď objevují pochybnosti.

Na první pohled to vypadá jako průlom ve více než dvě desetiletí trvajících snah zastavit vývoj a výrobu severokorejských jaderných zbraní. Ve vzkazu, který Kim Čong-un poslal prostřednictvím Jihokorejců Trumpovi, je podle Jihokorejců závazek, že se Severní Korea zbaví jaderných zbraní, a že se zdrží jakýchkoliv dalších jaderných a raketových testů. Zatím ale není jasné, co si Kim pod denuklearizací představuje a co za to bude chtít.

„Závazek k denuklearizaci“, který je v severokorejském poselství, nemusí znamenat, že se Severní Korea okamžitě vzdá svých jaderných zbraní. Severní Korea a její vůdce Kim Čong-un považují jaderné zbraně za záruku své bezpečnosti a dokončení posilování své armády do ideálního stavu. Může se ale vzdát po nějaké době jaderných zbraní, výměnou za podstatné ústupky a bezpečnostní záruky ze strany Spojených států. Spekuluje se o třech požadavcích.

Prvním z nich patrně bude zrušení ekonomických sankcí, které byly na Severní Koreu uvaleny OSN i jednotlivými zeměmi kvůli jejímu programu výroby a vývoje jaderných zbraní a balistických raket. Zdá se, že poslední sankce zasáhly režim v Pchjongjangu skutečně tvrdě a tlačí ho k jednání. Severní Korea může od světa žádat také ekonomickou pomoc, kterou už dostávala v devadesátých letech minulého století.

Historický průlom. Trump přijal Kimovu nabídku k setkání

sinfin.digital