Tour mocného saúdského prince. Britové rozvinuli červený koberec a vyhlíží kus ropného bohatství

Jitka Jeníková

Kdo musíte být, abyste ve dvaatřiceti letech za pouhých devět měsíců v úřadu dokázali otočit směřování své země úplně jiným směrem (a prošlo vám to), obvinili jedny z nejvlivnějších lidí v zemi z korupce a odstavili je od moci (a prošlo vám to), poslali vojska do sousední země a zároveň před vámi rozvinuli Britové červený koberec a povečeřeli jste s anglickou královnou? Odpověď je jednoduchá, musíte být MBS, „pan Všechno“, saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán, jenž se poprvé od svého jmenování do úřadu vydal na oficiální diplomatickou cestu na Západ.

Korunní princ je nejmladší a nejoblíbenější ze třinácti dětí stávajícího vládce Saúdské Arábie, krále Salmána, jenž usedl na trůn v roce 2015. V devětadvaceti letech byl jmenován ministrem obrany. Jeho pravomoci se však neomezily pouze na vojenskou sféru. Technicky vzato však tehdy zaujímal jen roli nástupce tehdejšího korunního prince Muhammada bin Nájifa. Poté, co MBS svého osmapadesátiletého bratrance oficiálně přeskočil, dal v listopadu loňského roku jasně najevo, že on se od válu vyšoupnout nenechá!

Svou moc konsolidoval šokujícím pozatýkáním stovek saúdských princů a obchodníků, kteří se dočkali obvinění z korupce. Na tomto místě je třeba připomenout, že královská rodina je skutečně velmi rozsáhlá a podle odhadů žije v Saúdské Arábii zhruba 12 tisíc až 15 tisíc princů a odpovídající počet princezen, přičemž mezi multimilionáře patří přibližně 2000 z nich.

Pavučiny ruského byznysu. Na blacklistu USA je i Putinův spojenec z KGB, který působí v Česku

sinfin.digital