ANALÝZA: Rusové v roli Hamleta – volit, či nevolit, to je oč tu běží

Pavel Vondra

Rusko vstupuje do posledního týdne před prezidentskými volbami. Opozičně naladění Rusové před hlasováním, které se bude konat příští neděli, řeší vážné dilema: Podpořit – i s vědomím, jak volby dopadnou – jednoho ze sedmi Putinových protikandidátů, nebo vyslechnout výzvu jeho nejvážnějšího soupeře Alexeje Navalného? Známý opozičník kandidovat z rozhodnutí úřadů nesmí, a proto organizuje tzv. stávku voličů. Nabádá je, ať nehlasují, ale aktivně odhalují očekávané machinace s hlasy.

Čistě formálně by letošní prezidentské volby v Rusku měly být největší politickou soutěží, jakou země od roku 2000 (první volební vítězství Vladimira Putina) zažila. Na hlasovacím lístku se objevuje od té doby neviděných osm jmen (záměr kandidovat původně Ústřední volební komisi avizovalo dokonce 70 osob, z nichž ale jen necelá polovina odevzdala požadované dokumenty a konečným sítem prošla právě osmička kandidátů), jenže kvantita v tomto případě rozhodně není zárukou kvality.

Předně – těžko v Rusku i mimo něj najít někoho, kdo by pochyboval o tom, že z voleb opět vzejde jako vítěz Vladimir Vladimirovič Putin. Dokonce i prokazatelně nezávislé průzkumy veřejného mínění mu přisuzují více než 70procentní podporu. A pak – přítomnost i samotné vystupování jeho protikandidátů v kampani rovněž naznačují, že to, co se 18. března v Rusku odehraje, nejsou volby v pravém slova smyslu, ale spíše speciální operace s cílem prodloužení mandátu jeho stávajícímu držiteli.

Spirála potíží CEFC aneb Jak Čína plíživě znárodňuje firmu Zemanova „ztraceného“ rádce

sinfin.digital