Odchod z EU a stopka migrantům. Co dalšího prosazuje Marine Le Penová?

Lucie Bednárová

Není to jen „frexit“, tedy odchod Francie z EU, ale i ostrá kritika legální i nelegální migrace do Francie nebo ochranářská politika v reakci na globalizaci. Co jsou hlavní témata, s nimiž se chce francouzská politička a šéfka nacionalistické Národní fronty Marine Le Penová ucházet o prezidentské křeslo ve Francii?

O Marine Le Penové v příštím roce hodně uslyšíme. Blonďatá osmačtyřicetiletá politička patří mezi favority prvního kola prezidentské volby ve Francii, které proběhne na jaře. I když se pravděpodobně dále nedostane, její otisk z francouzské politiky jen tak nezmizí – a to už jen kvůli tomu, že její rétoriku v klíčových tématech, jako je imigrace nebo islámský terorismus, převzaly téměř všechny mainstreamové politické strany ve Francii, včetně jejich kandidátů na prezidenta.

Le Penová od roku 2011 vede krajně pravicovou, populistickou a nacionalistickou Národní frontu, kterou v roce 1972 založil její otec Jean-Marie. Za posledních pět let její popularita vzrostla a partaj zaznamenala řadu cenných úspěchů zejména v krajských volbách (byť v roce 2015 strana skončila až třetí). Le Penová toho dosáhla i tím, že se šikovně distancovala od kontroverzních postojů svého otce (například na adresu francouzských Židů) a zvládla stranu vyvést z extremistických pozic, čímž oslovila širší publikum voličů. Body navíc sbírá i jinde.

Jaké osobnosti zahýbou v roce 2017 evropskou politikou?

sinfin.digital