Kohlovo děvčátko, paní „Wir schaffen das". Kancléřka Merkelová je pro Němce zárukou stability

ČTK, pav

Angela Merkelová (63) už léta představuje na domácí i zahraniční scéně vzor prozíravého a pragmatického vůdce. V čase rostoucího populismu v Evropě i jinde je podle většiny komentátorů zárukou obrany hodnot liberální demokracie. Její popularitu na domácí scéně před časem pošramotila uprchlická krize, později ale dokázala získat část voličů zpět. Ve středu ji Spolkový sněm nejspíše zvolí na čtvrté funkční období, čímž se přiblíží velikánům poválečné německé politiky Helmutu Kohlovi či Konradu Adenauerovi.

Po zářijových volbách Merkelová usilovala o vznik dosud nevyzkoušené koalice se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými. Po listopadovém krachu jednání se ale znovu obrátila na sociální demokraty. SPD sice po parlamentních volbách, v nichž stejně jako CDU/CSU výrazně oslabila, pokračování velké koalice nejprve vylučovala, nakonec se pro ni ale strana znovu rozhodla ve vnitrostranickém referendu.

Pro vytvoření velké koalice, už třetí za poslední čtyři volební období, musela Merkelová dle svých slov učinit „bolestné ústupky“ vůči SPD, odmítla ale tvrzení, že by tyto kroky oslabily její pozici ve straně.

3914205:article:true:true:true

Německou vládu vede politička, která vyrostla v někdejší NDR, již dvanáct a půl roku, kancléřkou je od listopadu 2005. Ještě o pět let déle pak stojí v čele konzervativní CDU. Historicky první ženu v čele spolkové vlády nazval bývalý americký prezident Barack Obama „svým nejbližším mezinárodním partnerem.“ Zároveň patří Merkelová mezi nejoblíbenější a nejdůvěryhodnější německé politiky.

Migrační politika vlády měla přitom na osobní popularitu Merkelové negativní vliv, ještě v srpnu 2015 byla podle průzkumů oblíbená u 67 procent Němců. Pak ale přišla její věta „Zvládneme to!“ („Wir schaffen das!“), kterou nejmocnější žena Evropy reagovala na nebývalý příliv uprchlíků do Německa, a její podpora klesla o 20 bodů. Později získala část důvěry zpět.

Vládu Angely Merkelové mají Němci kromě posledního období provázeného migrační krizí spojenou s érou hospodářské stability a prosperity. Navíc představuje nejdůležitější osobu v EU a její role ještě posílila po britském hlasování o odchodu z unie. Její letitá strategie spočívá hlavně ve vyčkávání, mlčení a pokud možno udržování statu quo. Týdeník Die Zeit zavedl pro takový přístup termín merkelismus. Konsenzuální styl politiky Merkelové a schopnost nalézt kompromis i ve zdánlivě neřešitelných sporech nicméně nalézá u Němců pozitivní ohlas.

sinfin.digital