Krize na Slovensku: Rekonstrukce vlády zůstává ve hře, mluví se o výměně Fica, říká politolog

Přestože mnoho aktérů stávající politické krize na Slovensku volá po předčasných volbách, politolog a historik Juraj Marušiak nevylučuje pokračování stávající vlády v rekonstruované podobě. Například po výměně premiéra. Za případné tiché podporovatele označuje například odpadlíky ze strany Sme rodina. „Ostatně dva z nich již deklarovali, že při hlasovaní o důvěře Ficův kabinet podpoří. Ficův kabinet může podpořit také část poslanců ze strany Most-Híd, kteří se do klubu dostali po rozpadu strany Sieť,“ vysvětluje s tím, že Směr naopak opakovaně deklaroval, že se nebude ucházet o podporu Kotlebovců. „Takový krok by vyvolal s největší pravděpodobností konflikt uvnitř strany a navíc by ji definitivně zdiskreditoval na domácí i mezinárodní scéně,“ dodává Marušiak v rozhovoru pro INFO.CZ.

Nejen Most-Híd žádá předčasné volby. Premiér Robert Fico je odmítá. SNS – zdá se – zatím váhá. Co klíčoví koaliční partneři sledují? Jak čtete jejich strategie?

Je jasné, že pro Směr nejsou v dané situaci předčasné volby optimálním řešením, strana by do nich šla oslabená. Slovenská národní strana (SNS) s největší pravděpodobností čeká, až se uvedený konflikt nejsilnějšího koaličního partnera vyčerpá. Jednak proto, aby zůstala ve vládě co nejdéle, avšak také proto, aby získala hlasy zklamaných voličů Smeru, kteří spíše podpoří programově a dikcí bližší formace, než radikální opozici, kterou na Slovensku představují strany jako je Sloboda a Solidarita (SaS) a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OLaNO), ale i umírněné strany Progresívné Slovensko a Spolu, které cílí spíše na elektorát ve velkých městech.

Předčasné volby na Slovensku? Obávám se opozice, chci úředníky, říká spisovatelka Hrubaničová

sinfin.digital