Španělské policii při pronásledování zemřel migrant ze Senegalu. Ulice Madridu pak zachvátil hněv a násilí

ČTK

lup

Skoro dvě desítky zraněných, většinou z řad policistů, si vyžádaly noční střety demonstrantů s policií v centru Madridu. Důvodem nepokojů, při nichž protestující zapalovali popelnice a házeli na policisty kamení, bylo úmrtí senegalského pouličního prodavače. Ten zemřel na srdeční zástavu zřejmě poté, co utíkal před policií. Uvedla to dnes španělská média. Na večer svolali pouliční prodejci z řad migrantů demonstraci do madridské čtvrti, kde se události staly.

Podle výpovědí známých zemřelého prodavače, které citují španělské deníky, policisté na motorce ve čtvrtek navečer pronásledovali asi pětatřicetiletého Senegalce. Ten před nimi začal utíkat, protože na ulici nelegálně prodával zboží. Podařilo se mu uniknout, ale posléze jej policejní hlídka nalezla mrtvého. Na místo dorazila po telefonátu na nouzovou linku. Podle záchranářů byl příčinou úmrtí infarkt.

Známí imigranta, který připlul do Španělska asi před 12 lety a v zemi pracoval nelegálně jako prodavač, vyšli posléze protestovat do ulic madridské čtvrti Lavapiés. Posléze se k nim připojilo až 200 lidí, podle záběrů ze sociálních sítích šlo většinou o černošské muže.

Zemana média milují a on miluje je. Nemá si na co stěžovat, říká Jakl z Institutu Václava Klause

sinfin.digital