Nad syrským Afrínem vlají turecké vlajky. Armáda ovládla centrum města, hlásí Erdogan

ČTK

luš

Spojenecké oddíly turecké armády dnes vstoupily do severosyrského města Afrín, o něž bojuje turecká armáda proti syrským Kurdům. Podle mluvčího Svobodné syrské armády (FSA), což je v tomto boji spojenec Turků, se kurdské jednoty YPG z části města stáhly. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sdělil, že FSA získala kontrolu nad celým centrem města. Podle agentury AFP je dobyt celý Afrín, Kurdové ale podle agentury AP tvrdí, že se stále bojuje.

FSA podle mluvčího zatím nenarazila na odpor. Město je v obklíčení několik dní a uprchly z něj desítky tisíc lidí.

Erdogan řekl, že celé centrum města je v rukou spojenců turecké armády a vlají nad ním turecké vlajky. „Většina teroristů uprchla se staženým ohonem,“ prohlásil Erdogan, podle nějž se nyní město čistí od min a zbylých kurdských bojovníků. „V centru Afrínu vlají symboly důvěry a stability místo teroristických hadrů,“ prohlásil turecký prezident.

Kurdský představitel Hadía Júsuf popřel tureckou zprávu o dobytí města a sdělil agentuře AP, že boje pokračují. Turečtí vojáci a jejich spojenci podle něj provádějí masakry a Kurdové pomáhají civilistům dostat se z města.

Děti, které zasáhl granát do hlavy, i těla páchnoucí chlorem. Apokalypsa v Ghútě očima lékařů

sinfin.digital