V Keni zemřel poslední žijící samec nosorožce bílého. Jedinou šancí na záchranu druhu jsou zkumavky

ČTK

raz

V Keni v rezervaci Ol Pejeta v pondělí uhynul poslední na světě žijící samec vzácného nosorožce severního bílého. Přibližně pětačtyřicetiletý samec Sudán byl kvůli zhoršení zdravotního stavu utracen. Od loňska měl infekci v noze. ČTK o tom dnes informovala ZOO Dvůr Králové nad Labem, které samec patřil.

Na světě zbývají již jen dvě samice, které také žijí v rezervaci v Keni. Obě samice také patří ZOO Dvůr Králové, která je do Keni i se Sudánem a dalším samcem Sunim s cílem záchrany druhu odvezla v roce 2009.

Jedinou nadějí na záchranu druhu je rozmnožení umělou reprodukcí, na čemž vědci pracují. Využít budou moci i vzorky spermatu, které dříve odebrali Sudánovi.

"Sudán byl v posledních měsících pod neustálým veterinárním dohledem kvůli komplikacím spojeným s jeho vysokým věkem, které vedly k degenerativním změnám svalů a kostí doprovázeným rozsáhlými lézemi na kůži. Jeho zdraví se výrazně zhoršilo v posledních 24 hodinách, kdy se nebyl schopen postavit," uvedl vedoucí mezinárodních projektů dvorské zoo Jan Stejskal.

Veterinární tým složený ze zástupců ZOO Dvůr Králové, Ol Pejeta Conservancy a Kenya Wildlife Service se proto podle něj rozhodl neprodlužovat jeho utrpení a přistoupil k eutanázii.

Podle agentury AP byl Súdán jakousi celebritou a do rezervace za ním chodily tisíce návštěvníků. Loni se objevil v mobilní seznamce Tinder jako "nejlepší starý mládenec na světě" v rámci sbírky na vývoj metody umělého rozmnožování. Pracovníci, kteří se o Sudána starali, ho popsali jako něžné zvíře a v posledních týdnech neskrývali smutek nad jeho blížící se smrtí.

Jiní nosorožci severní bílí, označovaní též jako tuponosí severní, v zajetí nežijí, ve volné přírodě je druh považován za vyhynulý.

sinfin.digital