Savčenková a příprava puče: parlament jí zbavil imunity a souhlasil s jejím uvězněním

ČTK

nek

Ukrajinský parlament dnes zbavil poslankyni Nadiju Savčenkovou imunity a souhlasil s jejím zadržením a uvězněním. Někdejší uctívaná válečná hrdinka podle generálního prokurátorka chystala vojenský převrat s podporou Ruska. Agenti tajné služby SBU vzápětí po hlasování zatkli Savčenkovou přímo v sídle sněmovny, uvedl list Ukrajinska pravda na svém webu.

Vydání Savčenkové vyžadovalo souhlas nadpoloviční většiny, tedy nejméně 226 hlasů. Se stíháním podle agentury Interfax souhlasilo 291 poslanců, se zadržením 277 a s uvězněním 268 poslanců.

Vyšetřovatel pak předal Savčenkové obvinění, oznámil, že je zatčena, a pobídl ji přejít k autu, které ji odveze do vazby. Savčenková projevila přání se projít, vyšetřovatel svolil, a tak poslankyně provázená agenty a novináři vyrazila pěšky k vazební věznici, vylíčil deník s tím, že poslankyně se ještě dříve rozloučila s matkou.

Generální prokurátor Jurij Lucenko v půli března obvinil Savčenkovou, že připravovala útok na parlament. "Máme nesporné důkazy o tom, že ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková osobně plánovala, osobně verbovala, osobně rozdávala rozkazy, jak provést teroristický útok tady v tomto sále," řekl Lucenko ve sněmovně. Použít během atentátu chtěla podle prokurátora granáty, miny a automatické zbraně.

sinfin.digital