Za vzpouru do vězení? Španělský soud obžaloval 13 katalánských politiků, včetně Puidgemonta

ČTK

luš

Španělský vyšetřující soudce Pablo Llarena obžaloval ze vzpoury 13 katalánských politiků kvůli jejich snahám o nezávislost Katalánska. Podle místních médií je mezi nimi i uprchlý katalánský expremiér Carles Puigdemont, kandidát na nového premiéra regionu Jordi Turull či bývala šéfka regionálního parlamentu Carme Forcadellová. Dvanáct dalších katalánských politiků je v téže kauze obžalováno z méně závažných trestných činů. V reakci na obžalobu svolalo několik katalánských organizací na večer do Barcelony demonstrace.

Těm, kteří se dnes dostavili k soudu, hrozí ještě dnes uvalení vazby. Ostatní jsou buď už ve vazbě, nebo na útěku. Za vzpouru hrozí ve Španělsku až 25 let vězení, pokud nebyla ozbrojená. Trestného činu se podle obžaloby měli politici dopustit tím, že se snažili o odtržení Katalánska od Španělska mimo jiné uspořádáním protiústavního říjnového referenda o nezávislosti této autonomní oblasti.

Ze vzpoury a zneužití veřejných fondů (k uspořádání referenda) jsou obžalováni expremiér Puigdemont, který pobývá v Belgii, místopředseda bývalé katalánské vlády Oriol Junqueras (od loňského listopadu je ve vazbě) a sedm exministrů Joaquim Forn (ve vazbě od listopadu), Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassaová, Antoni Comín a Clara Ponsatíová (oba posledně zmínění jsou také v cizině).

Ze vzpoury jsou obžalováni i Forcadellová, členka vedení strany Republikánská levice Katalánska (ERC) Marta Roviraová, která dnes nepřišla k soudu a odjela do ciziny, a dva separatističtí lídři Jordi Sánchez a Jordi Cuixart, kteří jsou oba ve vazbě už od poloviny loňského října.

sinfin.digital