Dětští migranti z Calais se nevzdávají. Žalují britskou vládu za to, že jim zamítla azyl

Info.cz

Skupina 26 nezletilých žádajících o azyl žila v uprchlickém táboře známém jako „Džungle“, odkud se běženci dlouhodobě snažili nelegálně dostat do Velké Británie. Mladiství teď právně napadli rozhodnutí britské ministryně vnitra Amber Rudové. Podle nich nepostupovala v souladu se zákonem při vyřizování jejich žádostí. Informoval o tom server The Guardian.

V právní námitce obvinili britskou vládu z nedodržení závazku, že přijme dětské uprchlíky z Calais. Dále ji viní z toho, že jim neposkytla žádné formální písemné rozhodnutí. Je to vůbec poprvé, kdy se k podobnému kroku mladiství z tábora odhodlali.

Soudní přezkum se týká také čtrnáctiletého chlapce z Afghánistánu, jehož otec pomáhal jednotkám NATO a stal se proto terčem Tálibánu. Organizace se pak pokusila zastřelit i chlapce, ten střelné zranění jako zázrakem přežil. Na cestě do Calais zažil peklo – byl podle serveru sexuálně zneužíván a hladověl.

Teenagery rozmístily úřady v 15 přijímacích centrech ve Francii, 28 z nich nedostalo azyl vůbec, 8 z nich na rozhodnutí stále čeká. Děti jsou ve věku 14 až 17 let a pocházejí z Eritrei, Afghánistánu a Súdánu.  

sinfin.digital