OSN varuje: Přesun členů IS do Afriky, může vyvolat novou migrační krizi v Evropě

ČTK, bau

Přesunování členů teroristické organizace Islámský stát (IS) z Blízkého východu do Afriky může vyvolat novou migrační krizi s přílivem uprchlíků do Evropy. Upozornil na to výkonný ředitel Světového programu pro výživu (WFP) David Beasley, jehož organizace je jednou z institucí OSN. Podle něj zamířilo mnoho členů IS do regionu afrického Sahelu, pokrývajícího státy od východu po západ Afriky. Žije v nich 500 milionů lidí.

Tam podle Beasleyho vyhledávají další extremistické skupiny od Al-Káidy, a Šabábu po Boko Haram, což může přinést oblasti Sahelu 'mimořádné potíže'.

Pokud evropští politici nepomohou zemím Sahelu získat stabilitu a zajistit potraviny, může Evropu čekat mnohem větší migrační krize, než byla ta vyvolaná konfliktem v Sýrii, řekl Beasley v rozhovoru, který dnes zveřejnila agentura AP. „Mluvíme o oblasti Sahelu s 500 miliony obyvatel, takže Sýrie se může ve srovnání s tím jevit jako kapka,“ řekl.

K Sahelu patří Burkina Faso, Čad, Niger, Mali a Mauritánie. Rozkládá se na ploše více než tří milionů kilometrů čtverečních, na severu s ním sousedí Sahara. Oblast postihují sucho i záplavy a trvalé problémy se zajištěním potravin.

Muž, kterého v Praze odsoudili za zneužívání nezletilých chlapců, platil Trumpovu sponzorovi

sinfin.digital