Kimův tajemný vlak: pomalá neprůstřelná bestie plná luxusu a poskoků. Znáte jeho historii?

ČTK

lup

Záhadný vlak, který v pondělí večer přijel na centrální železniční nádraží v Pekingu, skutečně vezl severokorejského vůdce Kim Čong-una. Jeho utajovanou návštěvu dnes potvrdila média obou zemí. Jednadvacet zelených vagonů s tmavými okny, aby nebylo poznat pasažéry uvnitř, připomínalo obrněné soukromé vlakové soupravy, které používali k zřídkavým zahraničním cestám předchůdci současného severokorejského diktátora, jeho otec Kim Čong-il a dědeček Kim Ir-sen. Tyto vlaky byly po desítky let předmětem zájmu a spekulací, píše list The New York Times.

Většina věcí, která se o vlacích severokorejských vládců ví, pochází ze zpráv tajných služeb, vzpomínek činitelů, kteří měli možnost v dřívějších dobách těmito vlakovými soupravami cestovat, a z hrstky záběrů severokorejských státních médií.

Podle zprávy z jihokorejského tisku z roku 2009, která se odvolává na informace rozvědky, má severokorejský vůdce k dispozici nejméně 90 takovýchto vagonů splňujících maximální bezpečnostní požadavky. Zpráva, která byla vydána v éře Kim Čong-ila, uvádí, že při každé cestě vůdce vyjíždějí po železnici na trať současně tři vlaky: průzkumný bezpečnostní vlak, souprava vezoucí vůdce a třetí vlak s dalšími osobními strážci a zásobami.

První cesta do zahraničí: Co Kim Čong-una přimělo překonat paranoidní strach o svůj život?

sinfin.digital