Naše děti uhořely! Jsme tu všichni jako zavření v ZOO. Reportáž z místa tragického požáru na Sibiři

sto

meduza.io

Přinášíme překlad další reportáže z místa tragédie v Kemerovu od Iriny Kravcovové. Text popisující dění bezprostředně po tragédii naleznete ZDE.

V pondělí 26. března konečně uhasili požár v obchodním centru Zimňaja višňa. Podle oficiálních údajů při požáru zahynulo 64 lidí, většina z nich dětí, které se nemohly dostat ven z ohněm obklíčených kinosálů, kde se promítal kreslený film. V úterý 27. března přiletěl do Kemerova prezident Vladimir Vladimirovič Putin (o něco později pak na 28. března vyhlásil státní smutek); ve stejný den ráno se na náměstí před úřadem Kemerovské oblasti shromáždil spontánní dav. Několik tisíc lidí po dobu šesti hodin žádalo od příslušných úředníků informace a snažili se dokázat, že obětí požáru bylo nakonec mnohem víc. Redaktorka Meduzy Irina Kravcovová popisuje, co se odehrávalo během shromáždění a události, které s ním souvisely.

Den po požáru, ráno 26. března obyvatelé Kemerova zřídili v ulici naproti obchodnímu centru Zimnaja višňa památník obětem požáru. Už kolem jedné hodiny odpoledne se u památníku začali shromažďovat lidé. Téměř všichni přicházeli s dětmi, dospělí přinášeli květiny, děti hračky. Někteří se šeptem modlili za mrtvé a stavěli k památníku ikony.

„Byl jsi moc hodný, měl jsem tě rád,“ řekl Arťom (odhadem asi sedmiletý kluk) a položil k památníku modré autíčko. Jak sdělila Meduze jeho babička, vnuk bydlel ve stejném domě jako jeho vrstevník, který při požáru zahynul. Kamarádili se a často si spolu hráli. Rodiče Arťoma v neděli původně také chtěli vzít na kluziště do obchodního centra, ale chlapec měl teplotu, a tak zůstali doma.

Za několik hodin se kolem památníku shromáždil už velký dav. Lidé diskutovali o „nečinnosti hasičů“, kteří nedokázali zachránit děti z hořících kinosálů. Ženy vyprávěly, že zástupci Ministerstva pro krizové situace zakazovali lidem natáčet na mobily, jak se hasí a jak vynášejí z centra těla obětí, a hrozili, že jim zabaví telefony. Ještě častější téma diskuzí byl počet obětí. Mnozí byli přesvědčeni, že obětí bylo více než 200. Nikdo ale nechtěl sdělit, odkud takové informace má. Většina tvrdila, že se čísla dověděli od někoho dalšího, kdo se ovšem bojí odplaty ze strany úředníků.

„Lžeš, ty srabe!“

26. března se také po sociálních sítích rozšířila výzva ke shromáždění, které se mělo konat následující den ráno před úřadem Kemerovské oblasti. Úřady oznámily, že za účast na tomto shromáždění nikoho nezadrží a shromáždění nebude považováno za nepovolené.

27. března brzy ráno byly zataraseny hlavní ulice ve městě. Samospráva to vysvětlovala tím, že se jedná o přípravu na příjezd prezidenta Vladimira Putina. Kolem osmé hodiny ranní se lidé začali shromažďovat na přechodu pro pěší nedaleko úřadu Kemerovské oblasti. Náměstí Sovětů, na kterém stojí budova úřadu, bylo obehnáno kovovými zátarasy, kolem nichž hlídkovali policisté.

sinfin.digital