Egyptským volbám vládne nezájem. Účast je nízká, prezident Sisí má vítězství jisté

ČTK

raz

V Egyptě dnes končí třídenní prezidentské volby, ve kterých o hlasy občanů soupeřili dva kandidáti: současný prezident Abdal Fattáh Sísí a téměř neznámý politik Músa Mustafa Músa. Přestože má Sísí podle světového tisku vítězství zřejmě jasné, nedostalo se mu vysoké volební účasti, v jakou doufal. Někteří Egypťané přitom hovoří o tom, že jim úřady zaplatily, aby přišli k volbám, píše agentura Reuters.

Ve 22:00 místního času (22:00 SELČ) se volební místnosti uzavřou. Volební komise večer vyzvala ty, kteří ještě nehlasovali, aby tak na poslední chvíli učinili. Komise se přitom zmínila o zákonu, na jehož základě mohou nevoliči dostat pokutu.

„Dejte celému světu vědět, že Egypt vždy píše historii, jste faraóni, tvůrci civilizace, která ohromila svět,“ uvedl šéf komise Ibráhím Lášín.

Sísí ve volbách žádným velkým překážkám nečelil. Ostatní kandidáti se z volebního klání v uplynulých měsících stáhli kvůli obavám z represí, anebo byli uvězněni. Nakonec kandidaturu oznámil Músa, který se netají sympatiemi k Sísímu a jehož účast měla zřejmě ušetřit vládu výsměchu, že volby mají jen jednoho kandidáta. Očekává se, že stávající prezident obhájí mandát a bude hlavou státu další čtyři roky. Agentura AP hlasování označuje za referendum hodnotící dosavadní činnost prezidenta.

ANALÝZA: Američtí prezidenti už do Česka nejezdí. Nemáme společné téma, může za to i Zeman

sinfin.digital