Trumpova ruská aféra se znovu nafukuje. Jeho exporadce komunikoval s bývalým členem ruské rozvědky

ČTK, raz

Někdejší významný člen volebního štábu Donalda Trumpa Rick Gates, který se přiznal ke spiknutí proti Spojeným státům a ke lhaní vyšetřovatelům, byl během prezidentské kampaně v kontaktu s nejmenovaným bývalým pracovníkem ruských tajných služeb. Podle agentury Reuters to vyplývá z dokumentů předložených soudu zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem, který rozplétá kauzu ruského vlivu na volby v USA.

Zmíněný příslušník ruských tajných služeb není v podkladech pro soud identifikován, uváděn je jako Osoba A. Tento člověk v minulosti mimo kampaň spolupracoval vedle Gatese i s bývalým šéfem Trumpova štábu Paulem Manafortem. Reuters poznamenal, že spojení mezi Gatesem a Osobou A je významné, neboť Gatesova a také Manafortova obvinění nesouvisela s jejich volební činností pro Trumpa, ale s jejich lobbistickou prací pro proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, svrženého v roce 2014.

3888753:article:true:true:true

O tom, že Gates byl během kampaně s Osobou A v kontaktu, věděl právník Alex van der Zwaan. Ten se v únoru v rámci dohody s Muellerem přiznal, že lhal americkým vyšetřovatelům o svých kontaktech s Gatesem. Podle nových dokumentů pro soud van der Zwaan při výslechu Muellerovi připustil, že o ruské vazbě věděl, protože mu to Gates řekl. V dokumentech se také uvádí, že zmíněný bývalý činitel ruských tajných služeb pracoval pro Manafortovu lobbistickou společnost na Ukrajině a že byl s van der Zwaanem a Gatesem v kontaktu v září a říjnu 2016, tedy krátce před listopadovými volbami.

sinfin.digital