Kim se sejde s prezidentem Jižní Koreje 27. dubna. Podobná schůzka přes deset let nebyla

lup

Vůdci Severní a Jižní Koreje se sejdou 27. dubna, informovala agentura Reuters s odvoláním na jihokorejské činitele. Zástupci obou stran se na termínu schůzky Kim Čong-una a Mun Če-ina dohodli dnes. První mezikorejský summit po více než deseti letech by se měl uskutečnit v demilitarizované pohraniční zóně v obci Pchanmundžon. KLDR podle tisku uvažuje i o summitu s Japonskem.

Teprve třetí vrcholná schůzka od dob rozdělení Korejského poloostrova proběhne krátce poté, co severokorejský diktátor naznačil ochotu jednat o ukončení jaderného programu KLDR.

Kim tento týden pobýval v Číně na své první zahraniční cestě od nástupu do čela země. Schůzka s prezidentem Si Ťin-pchingem byla podle pozorovatelů přípravou očekávaného summitu obou Korejí.

Japonský summit

Vláda severokorejského vůdce Kim Čong-una informovala vedoucí činitele severokorejské komunistické strany o možnosti konání summitu s Japonskem, napsal japonský deník Asahi, který se odvolává na nejmenovaný severokorejský zdroj a příslušné dokumenty. Asahi rovněž píše, že vláda KLDR vysvětlovala své plány ohledně bilaterálních diplomatických vztahů vůči Jižní Koreji, Spojeným státům, Číně, Japonsku a Rusku.

Kimův tajemný vlak: pomalá neprůstřelná bestie plná luxusu a poskoků. Znáte jeho historii?

sinfin.digital