ANALÝZA: Nákupem patriotů ze sebe Polsko udělalo terč. Přesto udělalo dobře

Ondřej Fér

Po dlouhém a místy nepříliš důstojném handrkování si Poláci s Američany plácli. Za 100 miliard korun získají čtyři sady protivzdušného obranného systému Patriot. Pod jejich deštníkem se coby už tradiční černý pasažér NATO schová i Česko. Patrioty Polsku zvýší bezpečnost. Současně na sebe ale jejich nákupem Polsko přivolá hněv Vladimira Putina. Přesto jde o vynikající rozhodnutí.

„Je to výjimečný, historický moment,“ řekl na slavnostní ceremonii u příležitosti podpisu smlouvy polský prezident Andrzej Duda. „Je to nová kapitola v dějinách polské armády.“

Takové věci se při podpisu velkých zbrojních zakázek obvykle říkají. V tomto případě ale jde o strohý popis faktu. Nákupem patriotů se Polsko přihlásilo mezi západní země, a to nikoliv jej slovy, ale také činy. Na koupi patriotů totiž bylo potřeba nejen peněz (a tady je na místě přiznat, že Poláci vůbec nejsou špatní obchodníci, dostali se s cenou ze 170 miliard na necelých sto), ale taky kuráže. Polsko je totiž ruským sousedem a Rusko zemi nikdy nepřestalo považovat za svou sféru vlivu. Nákup patriotů bude staronový ruský prezident Putin považovat za hozenou rukavici. To se vědělo dopředu – a přesto tato rukavice byla hozena.

Patrioty coby symbol

Aby nedošlo k omylu: symbolická hodnota akvizice patriotů je vysoká, to ale neznamená, že celý zbrojní systém nemá jinou hodnotu. Naopak. Ačkoliv byly patrioty zařazeny do výzbroje už v roce 1984, pořád jde o jeden z nejvýkonnějších systémů vzdušné obrany. V Izraeli během první války proti Iráku dosahovaly sedmdesátiprocentní úspěšnosti proti střelám scud a jejich modifikované variantě al-Hussein, což lze považovat za vysoce efektivní nasazení.

Moskva přiznala kontakty s Tálibánem. Chce rozhovory o zklidnění situace v Afgánistánu

sinfin.digital