Kočovný národ v ohrožení. Reportáž INFO.CZ z posledního palestinského útočiště Beduínů

Pavel Novotný

Žijí tak od úsvitu věků. Spoléhají se na svůj dobytek a slunce nad hlavou. Beduíni. Cestu za pastvinami jim přehradila moderní doba se silnicemi, ploty a státními hranicemi. Těm palestinským z osady Abú Nuár navíc hrozí, že přijdou o poslední místo, kde mohou složit hlavu. Jejich osada sice stojí na území Palestinské autonomie, ale v sektoru C. O jejich osudu tak rozhodují izraelské, nikoli palestinské úřady. A ty mají s osadou zřejmě jiné plány.


„Ještě před deseti lety jsme měli deset tisíc zvířat, ovcí i koz, teď už jich nemáme ani třetinu,“ říká abú Imád, starší beduínské osady, která sestává ze zhruba stovky chatrných obydlí se zhruba 650 obyvateli. Odevzdaně se rozhlíží kolem: vidí jen stará auta a osly, vyšlapané cesty, chatrné příbytky z plechu a prozatímní, vrcholně prostou školu, která má místo skleněných oken plachtu.

Škola tu přitom donedávna stála a byla přirozeným centrem osady. Postavila jí humanitární organizace za peníze Evropské unie. Zkraje února jí ale izraelské úřady nechaly zbořit. Neměla prý náležitá povolení, která se ovšem prý prakticky neudělují. Zástupci židovského státu zkonfiskovali i 10 ze 14 ze solárních panelů, které také zaplatili unijní peníze.

REPORTÁŽ: V tunelech Jeruzaléma s izraelským ministrem, aneb Ideologie až na prvním místě

sinfin.digital