Pohřeb Stephena Hawkinga: „Jeho jméno bude žít ve vědeckých análech,“ řekl astrofyzik Rees

ČTK

bud

pav

Pět stovek pozvaných smutečních hostů se dnes sešlo v kostele Panny Marie v Cambridge na pohřbu britského fyzika Stephena Hawkinga, který zemřel 14. března ve věku 76 let. Jedním ze smutečních řečníků byl i herec Eddie Redmayne, který Hawkinga ztvárnil v biografickém filmu Teorie všeho z roku 2014, informovala agentura AP. S věhlasným vědcem se přišly před kostel rozloučit také stovky lidí.

Se smuteční řečí kromě Redmayna vystoupili také Hawkingův syn Robert, britská fyzička a Hawkingova bývalá studentka Fay Dowkerová či astrofyzik Martin Rees. "Jeho jméno bude žít ve vědeckých análech. Jeho bestsellery rozšířily vesmírné obzory milionům lidí a ještě více jich inspiroval vzácným příkladem svých úspěchů navzdory ranám osudu," uvedl ve své řeči Rees.

Naposledy se s uznávaným vědcem do Cambridge přijeli rozloučit kromě příbuzných například i kytarista skupiny Queen Brian May, modelka Lily Coleová, podnikatel a vizionář Elon Musk či dramatik Alan Bennett. V kostele byly také všechny tři Hawkingovy děti: Lucy, Timothy a Robert.

sinfin.digital