Diplomatická pře: Itálie je pobouřená, Francouzi prý zastrašovali zaměstnance kliniky pro uprchlíky

Info.cz

Italské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo francouzského velvyslance, aby vysvětlil, proč ozbrojená francouzská stráž vstoupila do budovy na italské straně hranice. S odvoláním na zdroj z ministerstva o tom dnes informovala agentura Reuters. V dotyčné budově provozuje nevládní organizace Rainbow4Africa kliniku, na které pomáhá migrantům. Francie uvedla, že pohraničníci měli na takový postup právo.

Nevládní organizace Rainbow4Africa informovala, že se incident odehrál v pátek večer na nádraží ve městě Bardonecchia, které leží několik kilometrů od francouzské hranice. Právě v jedné z drážních budov funguje provizorní klinika, ve které dobrovolníci pomáhají migrantům, kteří se pokoušejí překonat Alpy a dostat se do Francie. Podle starosty města se je organizace snaží přesvědčit, aby se na nebezpečnou cestu nevydávali.

Francouzští pohraničníci podle nevládní organizace přivedli v pátek večer na kliniku Nigerijce a vyzvali personál, aby provedl zkoušku jeho moči, neboť ho podezřívali, že je dealerem drog. Podle Rainbow4Africa pětice Francouzů doktory, právníky a další dobrovolníky na klinice zastrašovala.

sinfin.digital