Mladík šokoval svět. Rok po amputaci nohou uspěl v závodech formulí

ČTK

pav

Necelý rok po amputaci obou nohou nadchl v sobotu osmnáctiletý pilot Billy Monger nejen motoristický svět, když při návratu do soutěžního vozu obsadil třetí místo v závodě britského šampionátu formule 3. Jeho úspěch na okruhu Oulton Park na severozápadě Anglie vzbudil pozornost mezi slavnějšími kolegy včetně čtyřnásobného mistra světa formule 1 Lewise Hamiltona, který se prostřednictvím sociálních sítí zařadil mezi spousty gratulantů.

Monger přišel o nohy vloni v důsledku havárie z 16. dubna v závodě formule 4 v Donington Parku, při němž zezadu narazil v plné rychlosti do stojícího vozu. Tři dny byl v komatu a v nemocnici strávil skoro měsíc. K úspěšné rekonvalescenci a brzkému návratu mu pomohly i peníze z veřejné sbírky, která shromáždila přes milion dolarů. Přispěli do ní i Hamilton či další bývalí mistři světa F1 Jenson Button a Nico Rosberg.

K závodění se Monger nyní vrátil ve speciálně upraveném monopostu týmu Carlin s ovládáním plynu na volantu a pedálem uzpůsobeným k brzdění protézou.

sinfin.digital