Boje u východní Ghúty končí. Oblast opouští poslední povstalci, Asad je krůček od vítězství

ČTK

raz

První autobusy s bojovníky povstalecké skupiny Džajš al-Islám a jejich rodinami dnes začaly odjíždět z města Dúmá, poslední bašty protivládních sil v syrské východní Ghútě. S odvoláním na syrská státní média o tom informovaly světové tiskové agentury. Pokud by všichni bojovníci dohodu o evakuaci přijali, znamenalo by to definitivní vítězství režimu prezidenta Bašára Asada v boji o oblast na východ od Damašku.

Podle posledních informací syrské státní televize už z Dúmy odjely autobusy s celkem 448 lidmi. Odjezd první skupiny bojovníků z Dúmy kromě státních médií potvrdila také exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR). Agentura AFP uvedla, že autobusy se budou celý den seřazovat na dálnici na okraji Damašku, aby následně tento první konvoj vyrazil na sever.

Na základě dohody s vládou se mohou povstalci přestěhovat do měst Džarábulus a Al-Báb ležících u hranice s Tureckem. Města se nachází v pásmu na severu Sýrie ovládaném tureckými jednotkami a bojovníky ze Svobodné syrské armády (FSA) nepřátelské vůči Asadovu režimu.

Dříve by tu byly modré přilby, nyní jsou to Rusové. Evakuace v syrské Ghútě obnažuje nové pořádky

sinfin.digital