Diktátor, nebo záruka stability Egypta? Kdo je egyptský prezident Abdal Fattáh Sisí

ČTK

raz

Pro jedny je zárukou stability, druzí mu nemohou kvůli jeho autokratickému stylu vládnutí přijít na jméno. Bývalý polní maršál a exministr obrany Abdal Fattáh Sísí (63) je od června 2014 prezidentem Egypta. Tento šestý prezident nejlidnatější arabské země se v minulých letech stal jasným vládcem v Egyptě a jeho popularitu potvrdily i dnes zveřejněné oficiální výsledky nedávných prezidentských voleb, ve kterých získal 97 procent hlasů.

Přestože byl Sísí spjat s bývalým režimem prezidenta Husního Mubaraka, těšil se v roce 2013 mezi Egypťany velké popularitě zejména kvůli ukončení protestů občanů nespokojených s vládou islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Poté jasně vyhrál prezidentské volby v květnu 2014 s téměř 97 procenty hlasů. Za prioritu pak vyhlásil boj s terorismem a zajištění bezpečnosti, vyslovil se též pro dobré vztahy s Izraelem.

V minulých čtyřech letech se zasadil zejména o potlačení opozice, islamistické i liberální, když nechal pozavírat do vězení stovky osob. Sísí je různými nevládními organizacemi pravidelně obviňován z násilností a porušování lidských práv.

Dříve spíše diskrétní Sísí v minulých letech prakticky ovládl veřejný prostor v zemi. Často mluví v televizi, je přítomen ve většině médií, vystupuje na různých slavnostech a setkáních či při náboženských oslavách. Mluví egyptskou arabštinou a sám sebe vidí jako člověka, který slouží své vlasti. V médiích bývá představován jako jediný člověk, který je schopný rozhýbat soukolí egyptské ekonomiky či porazit džihádisty.

Přesto se mu příliš nedařilo. Ačkoli na Sinajský poloostrov poslal armádu, nepodařilo se mu zničit sídla tamních islamistů, kteří o sobě dali v minulých letech dosti vědět. Jen na tomto poloostrově zabili islamisté mnoho lidí, v říjnu 2015 nejspíš sestřelili ruské letadlo s 224 lidmi na palubě a loni v listopadu zde při nejhorším teroristickém útoku v dějinách Egypta zahynulo přes 300 osob.

Navíc loni musel Sísí zavést v zemi na tři měsíce výjimečný stav po několik smrtelných útocích nejspíš islamistů na křesťanské kopty.

V ekonomice představil reformní program, který byl zaměřen proti populárním vládních podporám, vyzval k modernizaci islámu či se v lednu 2015 stal prvním egyptským prezidentem, který navštívil křesťanskou mši.

sinfin.digital