ANALÝZA: Východní Ghúta je minulostí. Kde přijde další úder?

Pavel Novotný

Východní Ghúta na předměstí syrského Damašku je krůček od definitivního pádu. Vládní síly s pomocí Ruska odtud vyhnaly už drtivou většinu bojovníků, jen v úterý odešlo přes tisíc povstalců s rodinami. Obléhané místo se v uplynulých letech stalo dějištěm humanitární katastrofy a jedním ze symbolů občanské války. Teď se Asadovi věrní dočkali a ovládli ho. Jak bude syrský konflikt pokračovat? Odpovídá následující analýza.

Je na řadě Idlíb?

V provincii Idlíb na severozápadě země se v tuto chvíli nachází zhruba dva a půl milionu nejodhodlanějších nepřátel prezidenta Bašára Asada z celé Sýrie. Právě sem byli po roce 2015 evakuováni ti rebelové, kteří se tísněni režimem (nebo jeho spojenci) nakonec vzdali svých území. Z těch odešli nejen s rodinami, ale i částí výzbroje. Jen z východní Ghúty sem v posledních dnech – a po dohodě s Damaškem – míří zhruba 50 tisíc lidí. A toto číslo nemusí být konečné.

Nachází se tu proto různorodá společnost: nejrůznější islamisté i zbytky sekulární, či spíše sekulárnější opozice. Značný vliv zde mají bojovníci skupiny Haját Tahrír aš-Šám, tedy bývalí spojenci sítě al-Káida, kteří se podle některých expertů od mateřské organizace odpoutali jen formálně, spíše z propagandistických důvodů.

Dříve by tu byly modré přilby, nyní jsou to Rusové. Evakuace v syrské Ghútě obnažuje nové pořádky

sinfin.digital