Trump posílá na hranici s Mexikem armádu. Rozčílila ho „karavana“ migrantů, která se sune k USA

ČTK

luš

Spojené státy budou chránit jižní hranici s Mexikem vojenskou silou, dokud nebude postavena ochranná zeď a nebude zajištěna náležitá bezpečnost země. V Bílém domě to dnes novinářům řekl jeho šéf Donald Trump. „Chystáme se to udělat vojensky,“ konstatoval prezident a dodal, že záležitost už probral s ministrem obrany Jimem Mattisem.

Prezident považuje ochranu jižní hranice USA za jeden z pilířů svého vládního programu, ale projekt zdi naráží na problémy v Kongresu. Demokraté a republikáni se nemohou dohodnout na financování stavby, kterou demokratičtí kongresmani spojují s řešením situace dětských přistěhovalců. Podle agentury Reuters nelze očekávat, že by se ostrahu hranice s Mexikem podařilo vyřešit do listopadových parlamentních voleb v USA.

„Dokud nebudeme mít zeď a náležitou bezpečnost, bude naši hranici hlídat armáda. Je to velký krok. Nemůžeme dopustit, aby hranice přecházeli lidé ilegálně,“ řekl dnes Trump. V dřívějším prohlášení varoval, že americká rozvojová pomoc Hondurasu a dalším středoamerickým zemím může být ohrožena, pokud se nezastaví „karavany“ stovek migrantů směřujících do USA z mexicko-guatemalské hranice.

Pochod je symbolickou akcí pořádanou v několika posledních letech. Letos nese název „Křížová cesta migrantů 2018“ (Viacrucis Migrante 2018). Vyrazil 25. března z mexického města Tapachula při hranici s Guatemalou. Kromě občanů Hondurasu, který sužuje vysoká kriminalita, zahrnuje i Guatemalce, Nikaragujce a Salvadořany.

Skupina se na rozdíl od běžných migrantů nepřemísťuje tajně, nýbrž za pozornosti světových médií. Nyní se po několikadenních pochodech nachází ve městě Matías Romero ve státě Oaxaca na jihozápadě Mexika. Podle agentury AP ale nemá prostředky, aby se dostala až k hranici USA.

sinfin.digital