Čína oboduje obyvatele. Poslušné ocení, potížisty připraví o výhody – golf, letenky nebo levné úvěry

vkr

Obří experiment naprosté sociální kontroly. To je čínský vládní program, který bude na národní úrovni uvedený do praxe už za dva roky. Už nyní však běží jeho testovací provoz v mnoha městech, a lze proto odhadnout, jak bude celý program vypadat. Číňané budou mít bodové skóre, ke kterému se budou přičítat či odečítat body podle jejich chování. Růst mohou očekávat ti, kdo třídí odpadky, navštěvují staré rodiče nebo nemají problémy s dopravní policií. Kdo ale bude mít skóre příliš nízké, nebude mít přístup k některým službám. Třeba ke koupi letenky, využívání golfových klubů či soukromým školkám pro potomka. Bude z něj pomyslný občan druhé kategorie.

Experiment, který vyvolává extrémní emoce. To je čínská vize programu sociální kontroly, která už během pár let bude realitou pro 1,4 miliardy Číňanů. Zatímco jedni vidí příležitost, jak zlepšit sociální soudržnost a udělat společnost o něco hezčí, kritici se obávají přeměny Číny podle hlavních zásad orwelismu.

„Čínská vláda chce využít technologií k tomu, aby monitorovala běžné lidi. Jde jen o další krok k přeměně Číny na obří vězení,“ tvrdí pro server Foreign Policy sociolog Čang Li-fan. 

Slovákům utekl před nosem obávaný boss mafie. Zláká ho Česko? Kriminální esa tu čile podnikala

sinfin.digital