Šéf ruské rozvědky vrací úder: Otrava Skripala je provokací Američanů a Britů

ČTK

luš

Otrava bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala nervově paralytickou látkou v Británii byla provokací amerických a britských tajných služeb. Řekl to dnes šéf ruské zahraniční rozvědky Sergej Naryškin. Chování Washingtonu vůči Moskvě podle něj znamená, že je možné začít hovořit o návratu období studené války. Kreml Británii vyzval k omluvě za obvinění, že za útokem stojí Rusko.

„Dokonce i v kauze Skripala, což je bizarní provokace neuměle vymyšlená americkými a britskými bezpečnostními službami, některé evropské vlády nenásledují slepě Londýn a Washington, ale místo toho chtějí důkladné objasnění toho, co se stalo,“ prohlásil ředitel Služby vnější rozvědky (SVR) Naryškin.

Naryškin v souvislosti s kauzou rovněž hovořil o možném návratu dob studené války. „Washington se upnul na boj proti neexistující takzvané ruské hrozbě. To dosáhlo takových rozměrů a nabylo takových absurdních rysů, že je možné hovořit o návratu temných dob studené války,“ řekl podle agentury Reuters Naryškin na bezpečnostní konferenci v Moskvě.

Slovensko posílá do Pobaltí 150 vojáků i techniku, působit budou v rámci NATO nejvíc v Lotyšsku

sinfin.digital