Seznam nebezpečných: Francie zařadila do mezinárodní databáze 79 tisíc lidí, varuje před útoky

ČTK, raz

Více než 78.000 osob zadala Francie k loňskému roku do speciální databáze určené ke sdílení informací o nejnebezpečnějších osobách v Evropě mezi policejními sbory. Databáze je součástí Schengenského informačního systému (SIS), který tvoří kostru evropské bezpečnosti, napsala agentura AP. Ta zjistila, že Francie označila více nebezpečných jedinců než zbylých 29 států v systému dohromady.

K označení podezřelých osob použila Francie mechanismus takzvaných diskrétních kontrol (discreet check) určený pro osoby považované za hrozbu národní bezpečnosti a bezpečí veřejnosti. Tento tajný nástroj umožňuje bezpečnostním složkám jedné země upozornit kolegy v zahraničí na polohu či aktivity daného člověka. Pokud je někdo takto do systému zadán, informace o něm se zobrazí strážci zákona v kterékoli ze 30 evropských zemí v systému, když dotyčného zastaví na hranicích nebo třeba za jízdu na červenou.

Používání diskrétních kontrol rapidně vzrostlo po útocích islamistů v Paříži a Bruselu v letech 2015 a 2016. Loni jich databáze evidovala 134.662, napsala AP na základě informací poskytnutých německým ministerstvem vnitra a unijní agenturou pro řízení informačních systémů (eu-LISA).

Informoval o zvěrstvech Islámského státu a jen stěží přežil. Teď se novinář bojí zpátky domů

sinfin.digital