Triumvirát Rusko-Turecko-Írán řekl, co provede se Sýrií. Trump brzy vyklidí pole nehledě na situaci Kurdů

ČTK

sto

Turecko, Írán a Rusko budou spolupracovat, aby se v Sýrii mohlo uzavřít trvalé příměří. Na dnešním summitu v Ankaře se na tom shodli prezidenti těchto tří zemí. Tématem summitu byla také ochrana syrských civilistů a syrské územní celistvosti a rovněž boj proti teroristům. Rusko a Írán v syrské válce pomáhají syrskému režimu, Turecko stojí za některými povstaleckými skupinami a bojuje proti syrským Kurdům.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na společné tiskové konferenci řekl, že přibývá naděje na úspěch v Sýrii. To, zda si Sýrie uchová územní celistvost, podle něj závisí na tom, zda se bude dařit udržet v odstupu všechny teroristické skupiny. Turecko k nim řadí také kurdské milice, které se jako spojenci USA podílely na boji proti Islámskému státu. Proti Kurdům teď Ankara na cizím území vojensky vystupuje, v čemž jí nikdo nebrání.

Íránský prezident Hasan Rúhání prohlásil, že krize v Sýrii není řešitelná vojenskými prostředky. Podle něj Islámský stát a jiné teroristické skupiny vyhovují zájmům určitých velmocí včetně USA. "Přejeme si, aby všichni uznali jednotu Sýrie," řekl Rúhání.

ANALÝZA: Východní Ghúta je minulostí. Kde přijde další úder?

sinfin.digital