Organizace pro zákaz chemických zbraní se pustila do kontroly Ruska. Standardní, popírá Moskva, že by šlo o Skripala

ČTK

raz

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) provedla v Rusku inspekci. S odkazem na vyjádření ruského ministerstva obrany to dnes bez dalších podrobností napsal armádní list Krasnaja zvezda. Ruská média poznamenávají, že informace o inspekci byla zveřejněna dva dny po mimořádném zasedání OPCW, kde Moskva neúspěšně žádala o společné vyšetřování případu otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Anglii.

Británie tvrdí, že za otravu Skripala je odpovědné Rusko, to ale vinu odmítá.

Vedle OPCW navštívili Rusko také portugalští inspektoři Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Tato kontrola byla podle listu Rossijskaja gazeta standardní prohlídkou, kterou mezi sebou mohou členské země OBSE v rámci posílení vzájemné důvěry a bezpečnosti provádět, nijak tedy nesouvisela s dodržováním dohod o zákazu chemických bojových látek.

Rusko pod záštitou OBSE provedlo rovněž jednu inspekci, a to v Irsku. Ruští komisaři navštívili také Spojené státy, tato kontrola se uskutečnila na základě podmínek smlouvy START, ve které se Moskva s Washingtonem zavázaly omezit jaderný arzenál.

sinfin.digital