Britská královna je potomkem proroka Mohameda. Média oprášila senzaci, expert jim dává za pravdu

Marek Hudema

Na Blízkém východě a v Pákistánu se opět objevily zprávy, že britská královna je potomkem zakladatele islámu proroka Mohameda. S poměrně velkou pravděpodobností tomu tak skutečně je.

Podle časopisu The Economist jsou reakce muslimů na tyto zprávy smíšené. Někteří to pokládají za britskou intriku a pokus obnovit britské koloniální impérium. Další zase doufají, že Alžbětin syn princ Charles, oficiální následník trůnu, je patronem Oxfordského centra pro islámská studia a že by se v budoucnu mohl více zastávat muslimů či dokonce přijmout jako král muslimský titul „velitel věřících.“ Není přitom jasné, proč se tahle zpráva právě nyní znovu objevila například v marockém a pákistánském tisku. V médiích se totiž objevuje opakovaně v různých vlnách od začátku osmdesátých let minulého století.

V roce 1986 dokonce potvrdil příbuzenství britské královské rodiny s rodinou proroka Mohameda vydavatel Burke’s Peerage, tedy seznamu britských šlechticů a jejich rodokmenů vycházející už od roku 1826. Burke’s Peerage je v tomto směru považovaná za autoritu. Nezávisle pak příbuzenství proroka Mohameda a britské královny potvrdil i bývalý egyptský velký muftí Ali Gomaa považovaný za jednoho z nejrespektovanějších muslimských učenců a právníků.

sinfin.digital