ANALÝZA: Amerika nás zradí, obávají se syrští Kurdové. A zřejmě mají pravdu

Pavel Novotný

Nechají nás v tom. Tak hodnotí syrští Kurdové rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa stáhnout v řádu měsíců své vojáky z území, které kontrolují jejich Lidové obranné jednotky (YPG). Washington argumentuje tím, že tzv. Islámský stát je „téměř úplně“ zničen, což byl jeho cíl. Teď už ale nejde o zničení extremistů, ale osud Kurdů, kteří jsou obklopeni jen nepřáteli.

"Vojenská mise zaměřená na vymýcení Islámského státu v Sýrii směřuje k rychlému konci. Islámský stát je téměř úplně zničen,“ uvedl tento týden Bílý dům v oficiálním prohlášení. „Očekáváme, že země tohoto regionu i vnější hráči budou společně s OSN spolupracovat na budování míru. A zajistí, aby se Islámský stát už nikdy neukázal,“ dodávají lidé amerického prezidenta.

Poněkud alibisticky, chce se říci. Toto syrští Kurdové opravdu nechtěli slyšet poté, co nesli tíhu už takřka vyhraného boje s Islámským státem. Navíc v době, kdy turečtí vojáci obsadili jejich enklávu Afrín. A kdy turecký prezident Recep Tayyip Erdogan veřejně vyhrožuje dobytím významné části syrsko-kurdského území včetně klíčových měst Kobane a Kámišlí.

Bývalý americký velvyslanec v Praze: Současnost je nebezpečnější než studená válka

sinfin.digital